Shopping Cart
Nincs termék a kosárban.

ZWCAD 2021 útmutató kezdőknek és újrakezdőknek

ZWCAD-del a tervezés egyszerűbb, mint valaha

Mielőtt nem léteztek még számítógépes tervezőrendszerek, a tervezőknek rengeteg időbe telt papíron elkészíteni a sokszor igen részletgazdag rajzokat. Ha később az elkészült terveket sokszorosítani akarták, szintén csak kézi módszerekkel volt rá lehetőségük. Egy több 100 oldalas tervdokumentáció elkészítésre sokszor hónapokat vehetett igénybe.

Manapság már szinte minden iparágban elterjedt a CAD szoftverek használata, kézi rajzok „skiccelése” inkább csak az ötletelési szakaszban jellemző. Az utóbbi évtizedben a CAD szoftverek rohamos fejlődésének egyik fő irányvonala a könnyen kezelhető felhasználói interfész létrehozása volt. Az interneten fellelhető rengetek oktatóanyag segítségével már teljesen kezdő szintről egészen rövid betanulási idő alatt haladó CAD felhasználóvá válhatunk. A ZWCAD is az említett programok közé tartozik, számos előnye mellett megbízhatósága és megfizethetősége miatt már Magyarországon is több mint 2.500 elégedett ügyfél használja szerte az országban.

A cikkben elsősorban a következő témákat elemezzük:

  • Mi a CAD szoftverek jelentősége a mérnöki munkában?
  • A CAD rendszerek története
  • Hogyan könnyíti meg a ZWCAD 2021 a komplett tervezési feladatunkat?
  • Milyen elvárásaink lehetnek a ZWCAD 2021-es verziójával szemben?
  • Milyen fejlődést várhatunk a jövőben a ZWCAD-től?

Az említett kérdéseken végighaladva átfogó képet kaphatunk a CAD szoftverek alkalmazásáról, valamint a ZWCAD 2021 hatékony használatáról.

ZWCAD alkalmazása a járműiparban

Mi a CAD szoftverek jelentősége a mérnöki munkában?

Computer Aided Design (CAD) rendszer alatt olyan számítógépes eszközöket értünk, melyek a mérnököket és más szakembereket tervezési tevékenységükben segítik. A jelenleg használatos CAD programok két fő csoportját a 2D-s (síkbeli) rajzoló rendszerek és a 3D (térbeli) parametrikus felület- és szilárdtest modellező szoftverek alkotják. Napjainkban a CAD szoftvereket az építőmérnökök, építészmérnökök, villamosmérnökök és a gépészmérnökök mellett rengeteg más szakterületen is használják.

A CAD rendszerek története

A CAD szoftver története az 1960-as évek elejére nyúlik vissza. 1961-ben Ivan Sutherland kifejlesztette a SKETCHPAD-et, amely az első interaktív grafikai rendszer volt a mérnöki tervezés és rajzolás számára. Ezt követően a Lincoln Lab-ban Sutherland munkáját Tim Johnson bővítette, aki háromdimenziós adatmodelleket és grafikákat vezetett be a SKETCHPAD-be.Az 1960-as évek elején az Itek Corporation kifejlesztette az első kereskedelemben kapható CAD rendszert, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy egyszerű diagramokat készítsenek, jelenítsenek meg és szerkesszenek egy speciális tollal. Ezt a terméket később elektronikus rajzológépnek (EDM) nevezték el. Az 1960-as évek elejétől 2021-ig számos CAD szoftvergyártó lépett színre. Néhányan közülük úgy döntöttek, hogy szoftvereiket más cégek rendszereivel egybeágyazva, közösen forgalmazzák. Mások, mint a ZWCAD is, folyamatos fejlődéssel, és a felhasználóik megbecsülésével váltak piacvezetőkké.

Hogyan könnyíti meg a ZWCAD 2021 a komplett tervezési feladatunkat?

A CAD rendszerek funkciójuktól függően egészen eltérő működésűek lehetnek. Gyorsabban lehet elsajátítani egy 2D-s rajzoló program használatát, mint egy 3D modellező szoftverét. A fokozatosság elvét betartva a kezdő CAD felhasználóknak azt javasoljuk, hogy egy 2D-s rendszer használatával sajátítsák el a rajzolás alapvető funkcióit, és erre a biztos alapra építve könnyen el fognak boldogulni a 3D rendszerek világában is. Egy CAD tervező vállalkozás elindításakor felmerülő kezdeti költséget egy számítógép és a tervezőszoftver ára alkotják. Szükséges lehet még egy nyomtató megvásárlása, melyet a ZWCAD programmal párosítva a tervek kinyomtatásához használhatunk.

Tervrajzaink módosítása sosem volt még ilyen egyszerű

A ZWCAD 2021 és más hasonló 2D-s CAD szoftverek teljes megoldást biztosítanak rajzaink gyors, és egyszerű módosítására. A CAD szoftverek megjelenése előtt a kézi vázlatrajzok módosítása igen nehéz feladat volt. Ha a kezdeti fázisban vettük észre a hibát, akkor óvatos radírozással lehetőség volt a hibát könnyen eltűntetni. Ha már tussal ki lett húzva a rajz, akkor kaparni kellett a pauszpapírt vagy kezdhettük előröl munkánkat. Szerencsére a 2D-s CAD szoftverek világában lehetőségünk van a módosításainkat szoftveres környezetben rövid idő alatt elvégezni, a rajzok bármikor újra nyomtathatók.

Vegyük példaként a ZWCAD 2021 alkalmazást, amely segítséget nyújthat a tervezőknek egy ajtó beillesztésénél egy adott falba. Alkalmazhatjuk a BLOCKBREAK parancsot, majd közvetlenül beilleszthetjük az ajtót a falba anélkül, hogy azt előzőleg feltörnék.

A CAD szoftvekkel nincs több veszteségidő a tervezéskor

Korábban bizonyos tervrajzok elkészítésekor a tervezőknek komoly fejszámolást kellett végezniük, hiszen sokszor megadott léptékkel kellett elkészíteni a rajzokat, és a léptékhelyes méreteket ki kellett számolni a valós méret és a léptéktényező segítségével. A számítógéppel segített tervezés során a valós méretekkel tervezhetünk, és a léptékezést teljes mértékben a programra bízhatjuk.

A ZWCAD 2021 ben a „Feliratozási lépték”, „Feliratozási méretek” és a „Lépték lista” eszközök segítségével előállíthatjuk a megfelelően léptékezett tervrajzainkat. Ezen felül az elkészített standard rajzelemeinket, blokkjainkat, vonal- és méretstílusainkat a következő tervezési feladat során is felhasználhatjuk, ha kimentjük ezeket rajzsablon fájlokba.

A CAD szoftverek rengeteg előnyét nehéz egyetlen cikkben felsorolni, ha személyesen szeretné ezeket megtapasztalni, töltse le ingyenes próbaverziónkat.

A ZWCAD az építészeti rajzok előállítására is kitűnően alkalmas

Milyen elvárásaink lehetnek a ZWCAD 2021-es verziójával szemben?

Ha a számunkra legmegfelelőbb CAD szoftvert keressük, érdemes a következő 4 szempontot szem előtt tartani.

1. Program stabilitás és gördülékeny működés

Amikor egy szoftver felhasználóbarátságáról beszélünk, akkor a barátságos felhasználói kezelői felület mellett a szaggatásmentes és összeomlás nélküli működés a fő szempont. A ZWCAD 2021 magas kalkulációs sebességgel és akadozásmentes működéssel garantálja Önnek a gördülékeny tervezés élményét.

2. Magasszintű adatátvitel, és API kompatibilitás

A technológia fejlődésével a mérnökök munkájuk során összetettebb, bonyolultabb feladatok elé néznek. Bizonyos esetekben a komplex tervezési feladat nem végezhető el egyetlen szoftver segítségével.

A ZWCAD egy alapvetően 2D tervezés orientált szoftver teljes DWG kompatibilitással és maximális adatátvitellel. A legelterjedtebb fájlformátumok importálásával / exportálásával lehetővé teszi terveink kollégáinkkal való megosztását teljes részletességében. A magas szintű felhasználói programozói interfész kompatibilitásának köszönhetően saját fejlesztésű, vagy külső applikációinkat is használhatjuk a speciális ipari feladatok elvégzésére. A ZWCAD komplex megoldást kínál villamos-, gépész-, épületgépész-, építő- és építészmérnökök mellett számos egyéb területen dolgozó tervezőmérnökök számára is.

3. Megfizethető licenszelési mód és költséghatékony frissítés

A szoftveriparban a két legelterjedtebb licenszelési megoldás az öröklicensz vásárlás és a licenszbérlés. A licenszbérléses rendszerben a kezdeti költségek általában alacsonyabbak, viszont később a folyamatos frissítési és felfrissítési kötelezettség miatt felmerülő extra költségek magasak. Ha az öröklicensz vásárlást választjuk, akkor egyszeri költségként a szoftver árát kell kifizetnünk, később pedig kedvező, de teljes mértékben opcionális frissítési lehetőséggel élhetünk.

A ZWCAD 2021 kétféle, Standard és Professional verzióban, elsősorban öröklicenszként vásárolható meg. A Professional verzió ár / érték arányban mindenképpen egy jó választás lehet, hiszen a Standard verzió funkcionalitása mellett 3D modellezés funkcióval és teljes körű API (LISP, ZRX, .NET, és VBA) kompatibilitással rendelkezik. Árainkról bővebb tájékoztatást talál webshopunkban.

4. Teljeskörű támogatás a hazai disztribútortól

A szoftvervásárlással a ZWCAD esetében nem csak magát a szoftvert vásárolja meg a felhasználó, hanem a szoftverhez tartozó teljes körű support szolgáltatást is. A CAD-design Kft. nél dolgozó kollégáink gyors és megbízható segítséget adnak a felhasználók igényeire szabva, esetenként a külföldi gyártó cég fejlesztő csapatát is bevonva.

A ZWCAD egészen extrém feladatokra, például hajó tervezésre is alkalmas

Milyen fejlődést várhatunk a jövőben a ZWCAD-től?

A 2D-s CAD szoftver már több évtizede töretlenül fejlődik. Kezdetben a teljes körű kompatibilitás, a funkciók körének minél szélesebb bővítése és a megjelenő új DWG verziók folyamatos követése volt az elsődleges prioritás.

Mára már számos olyan funkciót tartalmaz a szoftver, ami a ZWCAD-ben jelent meg az elsők között (intelligens sorozat).

A továbbiakban is elsődleges cél, hogy a tervezést innovatív ötletekkel segítse, de ne legyen áttekinthetetlen, őrizze meg gyorsaságát és egy átlagos hardveren is jól használható legyen.

Összegzés

A ZWSOFT gyártó cég egészen egyedüli megoldást kínál a termékcsalád felhasználóinak világszerte. A ZW termékcsalád egyik legrégebbi, és legsikeresebb tagja a ZWCAD szoftver, amit évtizedek óta a felhasználói igényekre fókuszálva fejlesztenek. Töltse le a ZWCAD 2021 30 napos ingyenes próbaverzióját, ha nem akar lemaradni erről a remek lehetőségről.

Várj még!

Minimum 20% kedvezmény,
A ZWCAD Professional szoftverre!

Siess, ne maradj le a kedvezményről!