Shopping Cart
Nincs termék a kosárban.

3 Indok, amiért az autóiparban szükség van a 2D-s tervezőrendszerekre

Az autóipari tervezés területének jelentős részét a 3D-s CAD szoftverek uralják, ennek ellenére sok esetben elkerülhetetlen a 2D-s tervezőrendszerek alkalmazása a munkafolyamat során. Ha egy alkatrészgyártási folyamatot tekintünk, ezen szoftverek alkalmazása jellemzően a 3D-s modellezés után, a gyártás előtt történik. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan segíti a ZWCAD az autóipari tervezőmérnökök munkáját.

Motorgyártás

A teljes kompatibilitásnak köszönhetően zökkenőmentes a fájlkonverzió

A rajzok kimentésére szabványos fájlformátumokat használunk, jellemzően a DWG-t és a DXF-t. Ezek a formátumokban a rajzok bármely 3D-s szoftverből exportálhatóak, majd a beszállítókkal való kommunikáció során felhasználhatóak. A magasfokú DWG-kompatibilitással rendelkező ZWCAD szoftverrel a 3D-s programban generált alkatrészrajzokból műhelyrajzokat készíthetünk, mely közvetetten a gyártás alapjául szolgálhat. Egyéb esetben, például lézervágás vagy huzalszikrás kivágás esetén a ZWCAD-ből kimenthetjük az alkatrész kontúrját tartalmazó DXF rajzot, és közvetlenül beolvastathatjuk a szerszámgép vezérlőjével. A következő példán keresztül szeretném ismertetni, hogyan történik egy 2D-s szoftver együttműködése egy 3D-s modellező rendszerrel, ha modellek elkészítéséhez a ZW3D-t, egy integrált CAD / CAM megoldást használunk. Az alábbi ábrán megfigyelhető, hogy a fájlkonverzió információvesztés nélkül végbemegy a két szoftver között.

Nézetek exportálása ZW3D-ből ZWCAD-be

Készítsünk műhelyrajzot egyszerű 2D-s funkciók segítségével

A DWG rajz importálása után a tervezőknek el kell készíteniük a gyártáshoz szükséges műhelyrajzokat a kapott 2D-s vetületi rajzokból. Ezeket a gyártási információkat sokkal könnyebben fel tudjuk tüntetni a rajzon egy 2D-s CAD szoftvert használva, mintha ugyanezt a 3D-s szoftver rajzfelületén kéne megtennünk. Ha kisebb módosításokat kell végezni a rajzon, akkor kényelmes a vonalak, körök vagy más rajzelemek módosítása olyan parancsokkal, mint a KIOSZT, az ELÉR és a TMUTATÓILLESZT. Sőt, a ZWCAD-ben egyszerűen megoldható a tűrésezett méretek, szövegek, mutatók feltüntetése a rajzon. Ezenkívül saját céges rajzsablont hozhatunk létre a vállalati szabványoknak megfelelően.

Műhelyrajz készítése ZWCAD-ben

Rövidebb a nyomtatás beállításához szükséges idő

Miután befejeztük a rajz szerkesztését a ZWCAD-ben, a következő lépés a rajz kinyomtatása, hiszen a legtöbb esetben a gyártásban dolgozó kollégák papír alapú formátumban kérik a tervezőktől a műhelyrajzokat. A szabványos 2D-s CAD formátumoknak és az univerzális nyomtatási stílusoknak köszönhetően, akkor sem kell újra definiálni a nyomtatási beállításokat, ha egy másik számítógépen vagy egy másik 2D-s CAD szoftverben akarunk tovább dolgozni. A nyomtatási beállítások a ZWCAD-ből exportálhatóak, és egy másik rendszerbe betölthetőek. A sok veszteségidő és fáradtság megspórolásán kívül a ZWCAD lehetővé teszi a színfüggő és elnevezett nyomtatásistílus-táblázatok használatát. Ily módon rugalmasan kezelhetjük a nyomtatási stílusokat. A színfüggő nyomtatásistílus-táblázatok használatával biztosítható, hogy az azonos színű objektumokat a program azonos módon nyomtassa ki. Az elnevezett nyomtatási stílusokat ugyanúgy hozzá tudjuk rendelni az objektumokhoz és fóliákhoz, mint a vonaltípust és a színt.

Nyomtatási stílusok

ZWCAD az autóiparban

Összességében megállapíthatjuk, hogy a ZWCAD DWG-kompatibilitásával és könnyen használható funkcióival jelentős mértékben tudja segíteni az autóiparban dolgozó mérnököket a hatékony tervezői munkavégzésben. Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy jelenleg a 2D-s szoftverek használata elengedhetetlen az autóiparban használatos 3D-s tervezőrendszerek mellett.

Várj még!

Minimum 20% kedvezmény,
A ZWCAD Professional szoftverre!

Siess, ne maradj le a kedvezményről!